Nieuws:

9-07-2024


Vandaag hebben de programmeurs van ErfgoedCMS™ de eerste versie van de “Dynamische Attributen” module opgeleverd. Met deze module wordt ErfgoedCMS™ nog breder toepasbaar dan voorheen. Het wordt namelijk mogelijk om alle soorten van fysieke objecten te beschrijven binnen ErfgoedCMS™. Dit is vooral, maar zeker niet alleen, van belang voor musea.

Musea, oudheidkamers en ook allerlei andere erfgoedinstellingen, staan of hangen vol met prachtige erfgoedobjecten die het bewaren en beschermen waard zijn. Deze kunnen nu stuk voor stuk, ongeacht de aard en het t

19-06-2024


Het Friese dorp Woudsend maakt zich op voor het toeristenseizoen door de al bestaande dorpswandeling uit te breien met nog eens twintig QR-code bordjes.

Eerder waren her en der in het dorp al veertig soortgelijke QR-code bordjes opgehangen bij markante punten in het dorp waar de Historische Kring van Woudsend graag een historisch verhaal wil vertellen aan toeristen en bezoekers.

De QR-code bordjes worden volautomatisch gegenereerd vanuit het dorpsarchief van Woudsend dat gebouwd is met ErfgoedCMS™.

Op de foto liggen de nieuwe bordjes klaar voor montage op de ke

12-06-2024


ErfgoedCMS™ blinkt uit in de manier waarop digitale media kunnen worden opgeslagen en doorzocht. Tot op heden konden digitale foto’s, video’s, audiofragmenten en gescande documenten worden opgenomen. Al deze media worden beheerd via dezelfde gebruiksvriendelijke functionaliteiten voor presenteren, zoeken en beheren van metainformatie.

Met trots voegen we hier een vijfde type medium aan toe in de vorm van zogenaamde "Tilesets" (tegeltableaus). Deze worden bij uitstek gebruikt om digitale kaarten op Internet te tonen in combinatie met kaarttoepassingen zoals Google M

22-05-2024


Er is een nieuw dorpsarchief gestart voor het dorp Oudega, of op zijn Fries "Aldegea". Het (nu nog lege) dorpsarchief is te vinden op www.doarpsargyfaldegea.nl.

Het dorpsarchief van Aldegea wordt gestart onder auspiciën en verantwoordelijkheid van De Stichting Hattum de Vries. Deze stichting heeft tot doel om de historie van Aldegea veilig te stellen en te documenteren. Het starten van een dorpsarchief past naadloos bij deze doelstelling.

Een groep van maar liefst negen vrijwilligers zal zich de komende maanden inspannen om zoveel mogelijk historisch materiaal te public

6-05-2024


Na een lang voortraject heeft het Genootschap Oud Zandvoort definitief besloten om haar complete erfgoedcollectie te gaan beheren en ontsluiten met ErfgoedCMS™. Op de foto ziet u het moment waarop de heer Paul Olieslagers, voorzitter van het Genootschap Oud Zandvoort, het besluit bezegelt samen met Bauke Folkertsma van ErfgoedCMS™.

Zandvoort is niet over "één nacht ijs" gegaan. Vanaf november 2023 is een vrijblijvende "Proof of Concept (POC)" uitgevoerd. In de POC zijn alle functionaliteiten van ErfgoedCMS grondig getest en vergeleken met de behoeften van h

2-05-2024


Er is een nieuw dorpsarchief gestart voor het Friese dorp Noordwolde. Het (nu nog lege) dorpsarchief is te vinden op www.dorpsarchiefnoordwolde.nl

Het dorpsarchief van Noordwolde wordt gestart onder auspiciën en verantwoordelijkheid van De Stichting Dorpsarchief Noordwolde. Deze stichting heeft tot doel om de historie van Noordwolde veilig te stellen en te documenteren. Het starten van een dorpsarchief past naadloos bij deze doelstelling.

Een groep van vier vrijwilligers zal zich de komende maanden inspannen om zoveel mogelijk historisch materiaal te publiceren op de we

3-03-2024


Er is een nieuw dorpsarchief gestart voor de dorpen Oentsjerk, Gytsjerk, Aldtsjerk, Readtsjerk, Munein, Wyns, Ryptsjerk en Tytsjerk. Al deze dorpen liggen in een bijzonder gebied in Friesland genaamd De Trynwâlden. Het gebied ligt Noordoostelijk van Leeuwarden.

Het (nu nog lege) dorpsarchief is te vinden op www.erfgoedtrynwalden.nl.

Het dorpsarchief van De Trynwâlden wordt gestart onder auspiciën en verantwoordelijkheid van de Stichting Cultureel Erfgoed Trynwâlden. Deze stichting heeft tot doel om de historie van gebied veilig te stellen en te documen

19-10-2023


Er is een nieuw dorpsarchief gestart voor het Friese dorp Easternijtsjerk. Het dorpsarchief is te vinden op https://easternijtsjerk.argyf.nl.

Het dorpsarchief van Easternijtsjerk wordt gestart onder auspiciën en verantwoordelijkheid van Plaatselijk Belang Easternijtsjerk. 

Een groep van vier vrijwilligers zal zich de komende maanden inspannen om zoveel mogelijk historisch materiaal te publiceren op de website van het dorpsarchief.

Easternijtsjerk is een dorp in de gemeente Noordoost Friesland. Het ligt te noorden van Dokkum en telt ongeveer 930 inwoners (Br

18-09-2023


Tijdens de jaarlijkse paardenmarkt in Valkenburg-ZH op 13 september jl. is het dorpsarchief van dit Zuidhollandse dorp formeel en ludiek gelanceerd door "dorpsomroeper" Henk Imthorn*.

De Vereniging Oud Valkenburg-ZH neemt de bouw van het dorpsarchief voor haar rekening en de vrijwilligers van de vereniging zijn voortvarend van start gegaan. Het dorpsarchief bevat inmiddels meer dan 5000 foto's, video's en documenten. Al deze foto's, video's en documenten zijn of zullen nog worden voorzien van metagegevens zodat ze makkelijk teruggevonden kunnen worden.

Uniek aan het dorpsarc

28-06-2023


Vandaag is in Woudsend een bijzondere dorpswandeling gelanceerd. De wandeling is uitgezet door de Historische Kring Woudsend op basis van haar digitale dorpsarchief. Op meer dan veertig plaatsen in het dorp zijn QR-code bordjes opgehangen. Door middel van deze QR-code bordjes kunnen toeristen en  geïnteresseerden bijzondere historische verhalen lezen over gebouwen, gebeurtenissen of personen.

De lancering van de wandeling mag worden gezien als een primeur omdat voor het eerst sprake is van een met een dorpsarchief geïntegreerde dorpswandeling. Vanwege deze integratie