18-09-2023: Lancering dorpsarchief van Valkenburg-ZH

Tijdens de jaarlijkse paardenmarkt in Valkenburg-ZH op 13 september jl. is het dorpsarchief van dit Zuidhollandse dorp formeel en ludiek gelanceerd door "dorpsomroeper" Henk Imthorn*.

De Vereniging Oud Valkenburg-ZH neemt de bouw van het dorpsarchief voor haar rekening en de vrijwilligers van de vereniging zijn voortvarend van start gegaan. Het dorpsarchief bevat inmiddels meer dan 5000 foto's, video's en documenten. Al deze foto's, video's en documenten zijn of zullen nog worden voorzien van metagegevens zodat ze makkelijk teruggevonden kunnen worden.

Uniek aan het dorpsarchief van Valkenburg-ZH is de doordachte manier waarop binnen het archief kan worden genavigeerd. Er is een tijdlijn gemaakt met kronieken per jaar maar er zijn ook thematische ingangen aangebracht zoals de Limes voor de Romeinse tijd, Gebouwen, Omgeving, Dorpsleven, Kerk, Personen en Valkenburg in Oorlog.

Onder deze thematische ingangen zijn inmiddels meer dan 1300 informatieve vensters aangebracht. Genoemde foto's, video's en documenten zijn aan een of meerdere van deze vensters gekoppeld. Uniek is dat vensters op hun beurt ook weer aan andere vensters gekoppeld kunnen zijn zodat een uitgebreid en informatief netwerk ontstaat waarmee de historie van Valkenburg-ZH in al haar facetten tot leven komt.

Als u zelf een kijkje wilt nemen in het dorpsarchief van Valkenburg-ZH dan gaat u naar www.dorpsarchiefoudvalkenburgzh.nl. Als u interesse heeft in het ErfgoedCMS waarmee het dorpsarchief van Valkenburg-ZH gebouwd is dan gaat u naar www.erfgoedcms.nl.

* Voor een video van de lancering van het dorpsarchief van Valkenburg-ZH gaat u naar https://youtu.be/nnD-ZXTF4Xg

 

Foto: © Vereniging Oud Valkenburg-ZH