Gebruikerservaring Historische Kring Woudsend

Gebruikerservaring Historische Kring Woudsend

Douwe Zondervan en Jouke Hoekstra beoordelen een van de QR-code bordjes die deel gaan uitmaken van de dorpswandeling in Woudsend. De eerste versie van de dorpswandeling bestaat uit veertig QR-code bordjes die op bijzondere locaties in het dorp zijn opgehangen.

Binnenkort zullen zeker nog tien extra bordjes worden toegevoegd aan de dorpswandeling.

De stichting Historische Kring Woudsend is in 2009 opgericht en heeft als doel de boeiende geschiedenis van Woudsend en omstreken te verzamelen en voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doen we door het opsporen en rubriceren van al vastgelegde verhalen in allerlei publicaties en van beeldmateriaal (foto’s, ansichtkaarten en films). Ook de herinneringen en verhalen van (oud-)dorpsgenoten worden vastgelegd. Door het verzorgen van presentaties en het maandelijks publiceren van verhalen in de dorpskrant wordt de geschiedenis uitgedragen.

Vanaf 2010 zijn wij gestart met het opzetten van een website en een digitaal archief om onze foto’s en ansichtkaarten te publiceren. Toen het hiervoor gebruikte systeem in 2019 werd beëindigd moesten wij op zoek naar een nieuw platform. Na een succesvolle demonstratie hebben wij ervoor gekozen om ons dorpsarchief op te bouwen met ErfgoedCMS™. Naast de vele mogelijkheden van het systeem was voor ons ook belangrijk dat het al opgebouwde archief met zo’n 1600 foto’s en bijbehorende teksten automatisch kon worden overgezet naar het nieuwe systeem.

In 2021 zijn wij aan de slag met het ErfgoedCMS™ systeem en wij hebben er een hele goede ervaring mee. Het is ideaal om zelf de (hoofd)thema’s en de navigatie tussen de gekozen onderwerpen via koppelingen te bepalen. De bezoeker van ons digitale dorpsarchief kan door de keuzemogelijkheden snel de gewenste informatie vinden.

Een bijkomend voordeel voor ons was ook de mogelijkheid om vanuit het systeem informatieborden te laten maken met een QR-code (zie foto), waarmee aanvullende informatie uit ons archief kan worden opgevraagd. Hiermee is in het voorjaar van 2023 een succesvolle dorpswandeling gerealiseerd.

Wat wij ook nog als pluspunt ervaren is het feit dat het systeem nog niet is uitontwikkeld en dat er mogelijkheden zijn om een bijdrage te leveren tot verbetering of uitbreiding van het systeem. Bovendien gaat dit in goed en plezierig overleg met de ontwikkelaars.

We zijn nog volop bezig om ons digitale dorpsarchief verder uit te bouwen en van al onze beschikbare informatie te voorzien. Dit is een behoorlijke klus, maar het resultaat mag er zijn!

Douwe Zondervan
Voorzitter Historische Kring Woudsend